Retkeilykohteita Kaakon kaksikossa
 
Salpapolku

Salpapolku on noin 50 km pitkä retkeilyreitti Virolahdella ja Miehikkälässä. 
Salpapolun varrella on monia taukopaikkoja, joille voi tehdä lyhyenkin makkarapaistoretken. 

Salpapolun retkeilykarttoja saa Miehikkälän ja Virolahden kunnanvirastoilta sekä Virolahden Bunkkerimuseolta ja Miehikkälän Salpalinja-museolta. Kesän aikana karttaa saa myös Harjun Oppimiskeskuksen Kesäkahvila Kiessistä.

Tuntemattoman polku
Tuntemattoman polku

Tuntemattoman polku on 4,6 km pitkä reitti Virolahden Bunkkerimuseon lähimaastossa Tuntemattoman sotilaan jalanjäljissä. 

Erämaan polku

Syksyllä 2020 avautui myös uusi Erämaan polku, joka vie kulkijansa lotta Lungreenin jalanjäljille Erämaan työkylän maisemiin. Erämaan polku on 4.3 kilometriä pitkä metsä- ja luontopolku, jonka varrella linnoitushistoria avautuu kulkijalle opastaulujen avulla.
Bunkkerimuseoalueen ulkoilukartta

Totta vai Tarua - luontopolku Miehikkälän Myllylammella 

Myllylammen ympäristössä oleva noin 4 km pitkä luontopolku on hauska tapa kurkistaa suomalaiseen kansanperinteeseen ja mytologiaan. Polun opastauluissa kerrotaan mm. suon parantavista voimista. Lähtiessäsi tälle polulle olet vieraana haltioiden, keijujen, menninkäisten ja peikkojen mailla, luonnonhenkien kotona. Matkaan pääsee  Esterannantie 8: lähtöpaikka ja Myllylammen lähtöpäikalta Tanssilavantieltä. 


Harjun Oppimiskeskuksen ympäristö

Luonnonvara-alan oppilaitoksena ja upeanan matkailukohteena toimivan Harjun Oppimiskeskuksen ympäristössä sijaitsee monenlaisia ulkoilu- ja retkeilykohteita.

Vaikuttava Salpalinjan rakentamisessa käytettyyn kivilouhokseen tehty Vahtivuoren luontonäyttämö on 15 -metrisen kallioseinämän eteen rakentunut esiintymisareena, jonka yhteydessä on tulipaikka ja luontokeittiö. Läheiset luolastot ja luontonäyttämön ohi kulkeva Salpapolku tarjoavat paljon muutakin katseltavaa. 

Oppimiskeskuksella toimivan Ravintola Auran vierestä lähtee Huovinmäen kierros (2,8 km) kiertää Harjun eteläpuolella ja reitin varrella pääsee tutustumaan muun muassa Huovinmäen luoliin. Reitiltä löytyy Riihikorven laavu, jossa myös tulipaikka ja WC. Luontonäyttämöltä lähtevä uusi Vahtivuoren kierros on hieman haastavampi reitti, joka tutustuu Harjun pohjoispuolen linnoitteisiin. Reitti on vielä rakentumassa, joten reitin viimeisin versio muotoutuu vielä tulevan vuoden aikana.
Harjun alueen ulkoilukartta 

Harjun ympäristöstä löytyy myös 18 -väyläinen frisbeegolfrata, kaksi MOBO (mobiilisuunnistus) -rataa sekä luontokuntosali.

Natturin maisemapolku Klamilassa. Lyhyehkö maisemapolku kulkee Natturin mäkialueen kalliolla lähellä kylätaajamaa. Reitin varrella on tulipaikka ja wc.

Vilkkilänturan Kolsinpohjan lintutorni ja Talniemen lintulava sekä pitkospuureitti (1km), Hurpuntie 164 tai Tillintie 50, Virolahden kirkonkylä.
Mukava pikkureitti perheen yhteiseen retkeilyyn. Vilkkiläntura on yksi Suomen tunnetuimmista lintupaikoista. Pitkospuut ja polku johtavat tornille ja lintulavalle, joista näkymä suoraan turalle. Talniemen pysäköintialueella (Hurpuntie 164) on laavu tulipaikkoineen ja wc.

Pyterlahden louhos Hevonniementie 208. Historiallisesta louhoksesta on louhittu punagraniittia mm. Pietarin Iisakinkirkon pylväät ja Aleksanteri I muistomerkin monoliitti. Alueen kulkureitit on kunnostettu vuonna 2022 ja samalla alueelle saatiin historiasta kertovia infotauluja sekä tarinallinen mobiilisovellus turvallista tutustumiskohdetta parantamalla kulkureittejä. 

Keisarin huvipuisto, Tillintie 90. Puistossa pääsee tutustumaan Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II ja koko keisariperheen kesänviettopaikkaan Virolahden Vatimenpohjassa. Infotaulujen ja opasteiden lisäksi tarjolla on tarinallinen mobiilisovellus alueen historiasta. Alueen kunnostus valmistui vuonna 2021.


Laavut ja kodat 

Kaakon kaksikon alueelta löytyy lukuisia laavuja ja taukopaikkoja löytyy myös Salpapolku retkeilyreitin ulkopuolelta.
Näistä monet ovat retkeilijöiden vapaasti käytettävissä.

Virolahti:
Selkärannan laavu

Lapinvuoren laavu, Haukitie 18, Virojoki
Laavu on Lapinvuoren ulkoilualueella pulkkamäen ja kuntoportaiden vieressä. 
Laavulle tarvitset omat polttopuut.  

Lapinvuoren kuntoportaiden laavu, Rantatie 57
Kuntoportaiden ylätasanteella sijaitseva laavu, josta upeat maisemat Virojoen suistoon Rautalanselälle. Laavulle pääsee myös Lapinvuoren kuntoradan kautta.

Selkärannan laavu, Leerviikintie 111, Virolahti
Upealla paikalla, Arktisen muuton keskuksen läheisyydessä sijaitseva uusi laavu, jonka yhteydessä wc ja pukukopit.

Talniemen laavu, Hurpuntie 164. Laavu sijaitsee Talniemen lintulavalle lähtevän pitkospuureitin lähtöpisteessa Talniemen pysäköintialueella. Alueella myös wc.

Pyterlahden ilmavalvontatornin laavu, Museotie 224
Pyterlahden Siipioravanvuorella sijaitsevan sodanaikaisen ilmavalvontatornin mallin mukaan tehty torni ja sen vieressä oleva kääntyvä laavu. Siipioravanvuorelta avautuvat upeat ja laajat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Laavua voi kääntää tuulen ja auringonvalon mukaan eri suuntiin. Paikalla myös WC.

Ilmavalvontatornin laavu

Riihikorven laavu, Harjun Oppimiskeskus, Huovinmäen kierros. Tulipaikka ja WC. Laavulle pääsee Ravintola Auran kulmalta lähtevää Huovinmäen kierros - ympyräreittiä pitkin (oranssit merkinnät). Alueella kiertää myös Harjun frisbeegolfrata. 

Arktisen muuton tornin grillikatos, Aidaslahdentie, Virolahden kirkonkylä
Lintutornin ja Laurin luontokirkon vieressä sijaitseva grillikatos, joka toimii erinomaisena tukikohtana lintumatkailijalle. Vieressä on parkkialue ja wc.

Tapiola-laavu, Pekonkujan ja Tupakorventien välinen pikkutie. 
Kaakon Ladun ylläpitämä laavu Tupakorven kallioilla. Talvella laavun vierastä kulkee Tupakorven metsälatu. 

Miehikkälä:
Myllylammen laavu
Myllylammen laavu

Myllylammen laavu, Tanssilavantie, Miehikkälä
Laavu on Myllylammen rannassa uimarannan läheisyydessä Myllylammen ulkoilualueella. Alueella kiertelee mysö frisbeegolfrata ja laavun vieressä luontokuntosali.

Pitkäkosken ELVI:n laavu, Kalliokoskentie 23
Esteetön lähivirkistysalue ELVI pitää sisällään esteettömän frisbeegolf-kenttäradan, joenrantaraitin, kotalaavun ja wc-tilat Pitkäkosken Sahansaaren vieressä.

Sihkarkallion laavu ja kota, Hauhiantie 74
Totta vai tarua -luontopolun varrella, Myllylammen rannalla sijaitseva laavu ja parkkialueen laidalla sijaitseva vuokrakota.

Miehikkälän kaikki avoimet laavut kodat on koottu Miehikkälän kunnan sivuille